0%

2019-12

JO2024 - Athletes' Village - River Eco-neighbourhood

L'Île-Saint-Denis (93)

2019-12

JO2024 - Athletes' Village - River Eco-neighbourhood

L'Île-Saint-Denis (93)

The eco-neighbourhood of the Île-Saint-Denis river is an island parcel of the great village of the athletes of the 2024 Paris Olympic Games. It ensures an extension of the recently delivered eponymous zac. Here, 2500 athletes will be seated on 55,000 m² of SDP. Accommodation, student residence, hotel, offices, nautical base and Cité des arts will be specially designed for this occasion.  But it is with the ambition of building a village as an ecological and integrated "heritage" that the Erit group, chaired by Amétis, conceived its project.
Among the many buildings that make up the urban project, the "PE5" tertiary building, designed by Bartolo+Contré architectes, is displayed as an urban marker.
The high gauge of the building, positioned at the entrance of the zac, signals in the distance, from the opposite banks, or from the future Olympic facilities and even to the Pleyel crossroads, the presence of the river district. To increase its role, the volume on the Seine is refined to intensify the dynamic effect of its profile. The building, in R+8 + Mezzanine, thus culminates at 35 m high on the Seine, and yet its perception from the Place des Arts is not overwhelming. Indeed, its address in the heart of Ilot, characterized by the succession of terraces ≪suspendues≫, gives it a human dimension on the scale of the heart of the district. The general principle of the facade consists of a low-carbon raw concrete structure in which a wooden curtain wall is inserted. The architectural writing of the main body of the building, like a partition, simple, recurrent, thick in its materiality, presents a contrast in two layers, on the ground floor and on the last levels. Many analyses have shown that the boundary between private and professional life is blurring. The building offers a new and forward-looking programme in the tertiary sector through a coliving/coworking concept that is booming throughout the world. The floors thus organize a mix of workspaces, leisure, catering and temporary residential areas. At the same time, the concept allows almost all the bathrooms used during the Olympic Games to be kept. An important contribution to our eco-responsible approach.

Information

Contracting authority
Solidéo-Plaine Commune
Erit Group (Amétis, Duval, Les Promoteurs du Grand Paris, EDF)
Project management
Bartolo+Contré Architect
Website
Zac de l'Ecoquartier Fluvial de l'Île-Saint-Denis (93)
Calendar of events
2019 Competition
Type of project
125 apartments in co-living + co-working
Type of mission
Competition
Surface area
6,500 m² SDP
Amount of work
15 M€ HT
Co-contractors:
MFR, Archi5, Itar, coordinating architects.
Oyapock, Loci Anima, Valéro Gadan, Ameller Dubois, Laraqui Bringer, architects
Bet: Oteis + Berim
Perspectives: YAM

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2020