0%

2015

Perigueux Hospital Tranche 2

Périgueux (24) France

An extension for 245 beds and places

2015

Perigueux Hospital Tranche 2

Périgueux (24) France

The construction operation of Building D and the restructuring of Building B consists in successfully sewing the functional "seam" between these buildings in order to include the extension in an overall project, all in a concern for efficiency, general consistency and technical realism. Two architectural issues arise. One relates to the restructuring of Building B, the other to the construction of Building D.
The inscription of Building D is done very precisely on the limits of the land base. This interweaving produces a density and an enhancing urban structure. Along Avenue Georges Pompidou, slightly in front of the IFSI alignment, it clearly indicates the health facility. 
The proximity of the intervention to the 1953 buildings of architect Daniel Beyland inspired a sober, respectful and complicit architecture, capable of a dignified dialogue with a context of undeniable historical values. 
The external facades of the extension are intended to be fair, simple and without artifice. They highlight both the regularity of the programme and the generosity of the rooms. The exceptional depth of the bays gives an impression of robustness and their wooded frames a domestic and warm image. 
The "structural" concrete grid is clad in natural stone from the Paussac quarry, pulled a few kilometres from the site. 
The distribution of functions by floor only implies a partial occupation of the ground floor. This is an opportunity to offer a new and multifunctional service area. Landscaped gardens are open and can be seen from the public road. 
The new building is characterized by its simple design for versatility, scalability and efficiency. Each hospitalization tray is designed in the same way, around a generous patio. A service core with logistical and tertiary functions distributes two 30-bed units at both ends. These two units share a common border in order to guarantee total flexibility in bed allocation. 
The plateaus are irrigated by two flows allowing the optimization of movements for staff and the distinction between logistical and patient flows lying on one side and public flows on the other. 
Two criteria prevailed in the design of the spaces: brightness and comfort. For the public, the large central patio has a valuable and unique orientation role. For the staff, each workplace or traffic used is naturally lit by the small patios. 
The design of the room is worthy of that of a large hotel: priority to the living space, large bay on the outside, warm wooded areas. 
The restructuring of Building B is planned in accordance with the programmatic recommendations with the following noteworthy elements. New public elevators and easily accessible consultants are being created in an integrated manner within the building. A clear medical-technical axis at all levels has been set up. The positioning of the sectors prioritises the effectiveness of the vital axis.

Information

Contracting authority
CH Périgueux
Project management
Olivier Contré, Associate Architect Brunet-Saunier
Website
80 Avenue Georges Pompidou, 24000 Périgueux
Calendar of events
2015
Type of project
Hospital building with 245 beds and places
Type of mission
MOP Competition
Surface area
15,000 m² SDP
Amount of work
27.5 M€ HT 
Associates/BET
BET: Edéis

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2019