0%

2015

Polytechnic School

Saclay (91) France

From formal to informal.

2015

Polytechnic School

Saclay (91) France

This shared teaching building is intended to accommodate users from different scientific institutions (Mines télécom, AgroParisTech, ENSTA ParisTech...). The strengthening of links between these different disciplines must be stimulated by an innovative built environment that encourages work in exchange by anticipating future uses.
From formal to informal, from rigorous to creative, the building is organized in dyptych. Traditional classrooms are extended by open spaces - places of teaching and exchange offering great freedom of design. These are in visual connection with the rest of the building (empty on the lower and upper levels) offering a sensational readability of the interior volume. These "open cells" invite a privileged relationship with the park whose glass wall is voluntarily dematerialized. A set of twin stairs offers a multitude of indoor situations (bleachers, small amphitheatres...). Outside these stairs offer a series of viewpoints over the park that intensify the building's relationship with its environment. These stairs climb all over the facade, offering a free stroll from the park to the converted roof.

Information

Project owner
EPAURIF
Associate Architects
Chartier Dalix (agents)
Eric BARTOLO associate architect BVAU-Bartolo Villemard Architecture Urbanisme
Project manager
Mickaël Hassani, Elodie heim Besson
SHON
9 000 m²
Cost
21 M€ HT
Phase
2015 Competition
Program
Meeting spaces for students, teachers and researchers in the Ecole Polytechnique district: teaching rooms, meeting rooms, conference and reception rooms, amphitheatre, computer rooms, collaborative work space, restaurant and office space
Performance
HQE/Certification HQE
BET
EGIS Building[tce], ELIOTH[hqe], ACOUSTB[acoustician]

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2019