0%

2010

168 Housing units on the site of the Banque de France

Asnières-sur-Seine (92)

Architecture addition

2010

168 Housing units on the site of the Banque de France

Asnières-sur-Seine (92)

Between Grande rue Charles de Gaulle and rue Bapst, this block is located halfway between the Asnières Town Hall (200m) and the Asnières train station. It is at the articulation of several scales, that of the shopping street on one side, and on the other, more confidential and exclusively residential, of variable density and with a gauge in the making. Here are still present the dilapidated buildings abandoned by the Banque de France.
Its organization draws a private landscaped space putting in pedestrian communication the two streets and freeing interior views for the buildings of the parcel as for the neighbors.
The ambitions of the project aim at opening up and magnifying.
To open up by a precise work of cleaning up the existing buildings according to their intrinsic quality (modenatures, quality of the frontages, potentiality of the plans...).
Thus are restored, a building on the Great Street Charles de Gaulle (R+2, brick modenature) and the building of archives (R+7, brick modenature) are restored.
Magnify by the implementation of new buildings highlighting the preserved heritage and which succeed in new seams.
The heart of the block is designed as a park from which the crossing apartments between street and garden benefit.
The attic of all the new buildings is sculpted into a lacy skyline with numerous variations in height (R+2/R+3/R+4/R+5)
The hollowed out bays generate 3 types of filling on a common grid of 0.9 m wide, adapted to all possible uses.
In a loge or on the bare facade, this architecture of varying depths dialogues with the urban and heritage context.

Information

Program
168 housing units (48 of which are rehabilitated)

Project owner
LNCA

Project management
Éric BARTOLO associate architect BVAU-Bartolo Villemard Architecture Urbanisme

Site
Banque de France site, Asnières

Schedule
Competition 2010

Surface
10,362 m² of floor space

Cost
16.8 M€ before tax

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2023