0%

2017

Brooklyn

Parc des Portes de Paris, Aubervilliers (93)

Transformation

2017

Brooklyn

Parc des Portes de Paris, Aubervilliers (93)

The "Parc des Portes de Paris" is a formidable challenge on the scale of Greater Paris, and even more so for the municipality of Aubervilliers, where it is located: here a large number of ambitions and innovations are to be put into practice, raising this urban parcel to the rank of demonstrator of the "intelligent and sustainable city". The transformation of this former industrial site is intended to establish this tertiary, commercial and residential fringe as a new district at the entrance to Aubervilliers and Plaine Saint-Denis.
This 28,000m² commercial building is being built on the site of lot B32 on ICADE's behalf. The project is fully in line with the dynamics of the Parc des Portes de Paris, by embracing the 4 key innovative issues required by ICADE for this type of programme: Encouraging soft mobility, working on the workspace to make it more pleasant to work in and use, ensuring flexibility and reversibility, defining a passive project to reduce energy consumption by promoting virtuous solutions for solar production and recovery (grey water, rainwater, heat, etc.), and finally, developing a landscaped environment through a garden and a green wall (encouraging the development of biodiversity). With this in mind, cultivated terraces (producing 35% of the planted surface area as consumable plants) are being made accessible to develop new types of social links and bring freshness to the block.

Information

Program
Office building

Project owner
Icade

Project manager
Eric Bartolo BVAU-Bartolo Villemard Architecture Urbanisme associate 

Partners
Ingerop
Altern
Qualiconsult
Transsolar (environmental)

Location
Aubervilliers (93)

Calendar
Competition - 2017

Surface area
28 000 m² net floor area

Cost of construction work
58,8 M€ before tax

Performance
BBC
HQE

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2024