0%

2012

Central Library

Helsinki

A building open to the city and its inhabitants

2012

Central Library

Helsinki

This building is resolutely a space for culture, exchange and life. It responds to new cultural expectations to promote free access to technological innovation and knowledge.
Built on 5 levels accessible by escalators, the top floor offers a large walkable landscaped area.
The interior spaces are open to the maximum to allow free circulation between activities and to allow greater flexibility.
The facade is designed with electro chromatic triple glazing to control opacity and protect the reader from the sun.
All of these features make this space open to the city and its inhabitants.
The Finnish landscape reconstituted on the roof of the building allows its inscription in the local environment and offers users a beautiful place to read in the open air or simply "lunch on the grass".

Information

Type of project
Public facility

Owner
City of Helsinki/Finnish Government

Project management
Éric BARTOLO associate architect BVAU-Bartolo Villemard Architecture Urbanisme

Site
Töölö Bay, Helsinki, Finland

Schedule
Competition 2012

Surface
10,000 m² net floor area 

Cost
56 M€ before tax

Share this page

Address + Contacts

31 rue Meslay 75003 Paris France
0144615682

 

Social Networks

Bartolo + Contré Architectes ©2023